Samtext

Språkgranskning

Att uttrycka sig i skrift är ta mig tusan sannerligen inte lätt. Vem har inte kämpat sig igenom en uppsats i skolan, bara för att belönas med en kritisk granskning av en svensklärare som med sin rödpenna strukit under adjektiv du trodde var välvalda och kommatecken du var säker på skulle vara där?

 

Att skriva är det värsta jag vet. en svår konst, och när man står inför uppgiften att skriva något som ska läsas av många kan den sista kvällen före publicering bli lång.

”Appellera till läsarens känslor”, säger de. Känslor, my ass Lättare sagt än gjort! ”Utgå från läsarens perspektiv”, säger de. Dra dit pe… Det låter ju enkelt i teorin, men när målgruppen är alla svenskar mellan 16 och 60, hur i helv… all världen ska man kunna veta vad som är den bästa formuleringen? ”Skriv lätt och elegant.” Jo, jo. Det finns ju för bövelen inga regler för vad som är lätt, för att inte tala om elegant. Om en text är välskriven eller inte är ju helt och hållet en smaksak! Jag hatar svensklärare.

Men det finns faktiskt en del riktlinjer du kan luta dig emot när du skriver för vissa målgrupper. Och det tycks finnas en slags gemensam uppfattning om vad som är en välskriven text och vad som inte är det. Men det betyder inte att det är lätt att skriva texter som uppskattas av en majoritet av läsarna.

Det är också svårt att upptäcka fle fel och brister och överflödiga ord i texter man skriver själv. Om texten ska publiceras kan det därför vara en bra idé att låta någon annan språkgranska den.

Språkgranskning

En språkgranskning är mer omfattande än ett vanligt korrektur. En språkgranskare rättar inte bara stavfel, komma och punkt, utan kan även ändra på meningsbyggnaden, byta ut ord, dela upp en mening i två, ta bort överflödiga och poänglösa ord, förenkla omständliga formuleringar lätta upp texten  etc.

Efter en språkgranskning blir texten som regel mer lättläst. 

“Efter en språkgranskning blir texten mer lättläst”
Samtext logo
Samtext Sweden AB
Solkraftsvägen 16B
135 70 Stockholm
Tel: 073 707 2002